Drömmar bra för hjärna och minne

Brukar du också drömma konstiga drömmar som saknar reson? Det beror på att hjärnan framställer ett händelseförlopp av bilder medan vi drömmer. De delar av hjärnan som kontrollerar det logiska och kritiska tänkandet är avstängda, vilket gör att du i drömmen finner det helt normalt.

Drömmar är bra för oss. De hjälper hjärnan att återställa sig själv och förbättrar även vår inlärningsförmåga.

Sömnforskaren Thorbjörn Åkerstedt säger att vi går igenom flera faser när vi sover. Vi är mestadels avslappnade och sover djupt, men drömbilder kan svepa förbi. I drömsömnen är musklerna ungefär som förlamade, men hjärnan är lika aktiv som vanligt.

Djupsömn och drömsömn verkar gör att minnet lagras och etsar sig fast. Därför brukar vi generellt kunna mer dagen efter en komplicerad inlärning, förutsatt att vi gick och la oss direkt efteråt. Detta har även visats i tidigare forskningar.

En intressant iakttagelse som Thorbjörn Åkerstedt har gjort är att deprimerade och alkoholiserade människor har en utslagen sömn. För de sistnämnda är det vanligt att drabbas av delirium i vaket tillstånd. De upplever då syner och ljud på samma sätt som när vi drömmer.

Trots det stora intresset och flera teorier kring drömmar är det ett relativt outforskat område. Vad vi kan säga är i alla fall att sömnen tycks fungera som en slags återställare för hjärnan och minnet, så slarva inte med sömnen!

Fler anledningar till att få tillräckligt med sömn:
Störd sömn gör oss sjuka
Dålig sömn kan göra dig fet 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.