Alla hjärtans dag


Som vi nämnde i fredags väljer vi att fokusera på hjärtat dagen till ära och vi har goda nyheter att uppmärksamma er om! I dag startar nämligen ett av de största forskningsprojekten som någonsin genomförts i landet inom hjärta, kärl och lungor.

Det är Sahlgrenska sjukhuset och Göteborgs universitet som i samarbete med Hjärt-Lungfonden står bakom pilotstudien. Planen är att den ska utgöra startskottet för en ännu större och riksomfattande studie, som innebär att 30 000 män och kvinnor i åldrarna 50-64 år ska genomgå dessa undersökningar runt om på landets universitetssjukhus.

Om den större studien genomförs blir det den största i världen av dess like. Det skulle betyda fina utsikter för framtida forskning, förebyggande arbete och behandling för hjärt-, kärl- och lungsjukdomar.

I pilotstudien deltar 1000 slumpmässigt utvalda göteborgare i åldrarna
50-65 år. Målet är att identifiera individuella risker för hjärtinfarkt och andra hjärtsjukdomar, samt olika slag av lungsjukdomar i ett tidigt skede. Den ska också leda till förbättrad hälsa hos individen genom bättre diagnostik, vård och behandling.
Nio påverkbara faktorer avgör om du drabbas av hjärtinfarkt
Astma, Kol – dags att besiktiga dina lungor

Deltagarna får en grundlig hälsoundersökning av hjärta, kärl och lungor med hjälp av den senaste tekniken. De kommer bland annat att genomgå datortomografi, ultraljudsundersökningar och lungfunktionstester. Dessutom får de reda på sitt blodsocker, kolesterol och eventuella sömnrubbningar.

Pilotstudien är den första i Sverige som lagrar en så stor mängd data, bilder och provresultat i en informationsbank. Förhoppningsvis leder studien till att många hjärtan kan räddas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.