Fredagsinspiration: Våra värdefulla hjärtan & recept på biff med quinoasallad


På tisdag är det alla hjärtans dag och det tänkte vi fira på ett lite annorlunda vis. Istället för att hylla kärleken tänkte vi hylla något ännu viktigare – nämligen hjärtat. Vi smygstartar redan nu och tipsar om hjärtlig fakta och ett hjärtvänligt recept.

Hjärtat är en muskel och väger mellan 225 och 285 gram, ungefär lika stor som en knuten hand. Hjärtat är det mest värdefulla vi har och därför måste vi ta hand om det. Små förändringar i vår livsstil, exempelvis att äta rätt och röra på oss, kan göra stor skillnad.

En bidragande orsak till hjärt-kärlsjukdom är ohälsosamma matvanor, det kan ligga bakom 30 procent av alla dödsfall.
Läs mer om hjärt-kärlsjukdom här

Vad du kan tänka på är att välja det omättade fettet framför det mättade och undvika socker. Ät fisk några gånger i veckan för att få i dig tillräckligt med omega 3. Se även upp med för mycket salt i maten, det kan leda till förhöjt blodtryck. Håll också koll på ditt kolesterolvärde, då det är den största riskfaktorn för hjärt-kärlsjukdom.

Även motion hjälper till att hålla ditt hjärta friskt. Då förbättrar du hjärtats pumpfunktion och blodcirkulationen. Kom ihåg att lite motion är bättre än ingen alls!

Grundläggande är att inte röka och dra ner på alkoholen!

Så här fantastiskt är ditt hjärta:

• Det pumpar cirka 75,700 liter blod, vilket är mer än tre tankbilar och det slår 100 000 slag varje dag. Totalt blir det mer än 2, 5 miljarder under en genomsnittlig livstid.
• Det tar 20 sekunder att pumpa ut blodet i hela kärlsystemet, detta trots att blodkärlet är 15,540 mil (tillräckligt långt för att gå två varv runt jorden).
• Blodet färdas 19 000 kilometer på en dag.
• Aortan, huvudartären, är nästan lika tjock som en trädgårdsslang.
• Kapillärerna är så tunna att det behövs 10 av dem för att bli lika tjockt som ett hårstrå.
• Du kanske arbetar 40 timmar i veckan – ditt hjärta arbetar 24 timmar om dygnet.

Vi ska inte heller glömma att februari är utnämnd till Alla barnhjärtans månad av Hjärt-Lungfonden.

Efter allt snack om hjärtats betydelse måste vi såklart dela med oss av ett hjärtvänligt recept. Kött och quinoasallad blir det den här veckan, hoppas det smakar!

Biff med quinoasallad


Det här receptet är snällt mot ditt hjärta, innehåller få och enkla ingredienser och dessutom går det snabbt att tillaga. Bjud in vännerna och njut med vetskapen om att du behandlare ditt hjärta väl.

Bra matvanor är oerhört viktigt för att hjärtat inte ska ta skada. Genom att laga mat hemma istället för att köpa blir det lättare att kontrollera mängden mättat fett och salt. Klicka här för hela receptet på www.doktorn.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.