Läskigt värre!


Det är inte första gången som det rapporteras om läskens dåliga effekt på hälsan. Till exempel bloggade vi i början av året om att läsk kan vara skadligt för levern. De senaste uppgifterna, som visserligen inte kan säkerställa sambandet, är att läskdrickare oftare drabbas av astma och KOL.

Tvärsnittsstudien genomfördes i Australien, där forskarna telefonintervjuade och granskade data från 17 000 personer över 16 år.

Enligt forskarna fanns det en koppling mellan att dricka mycket läsk och en ökad risk att insjukna i astma eller KOL. Bland de 11 procent som uppgav att de drack mer än en halv liter läsk per dag fanns en högre relativ risk att drabbas av de båda sjukdomarna, jämfört med de 72 procent som sa att de inte drack söta drycker överhuvudtaget.

Resultatet är dock inte tillräckligt pålitligt för att med säkerhet kunna säga att det finns ett samband, utan det är något som forskarna får arbeta vidare med.

Hur det än ligger till med kopplingen läsk och astma/KOL är det inget som indikerar på att läsk skulle ha en positiv inverkan på oss och vid det här laget är det väl ingen chock. Däremot kan vi låta det påminna oss om att vara mer återhållsamma i vårt läskdrickande. Vi vet ju fortfarande att det är skadligt för tänderna och att det innehåller mycket socker.
Läsk och lightläsk ger allvarliga skador på tänderna

Vi gör nog bäst i att undvika söta drycker, åtminstone till vardags. Eller vad tycker ni?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.