Status: ständigt uppkopplad


Den nya livsstilen är att alltid vara uppkopplad. Störst verkar behovet vara hos ungdomar, som kopplar upp sig på Facebook flera gånger om dagen.

På lunchrasten, bussen, tåget, framför tv:n, i sängen, på restaurangen, krogen och hos en kompis. Överallt är vi tillgängliga och vi vill gärna berätta vad vi gör, var vi är, vilka vi är med och kanske visa en bild. Sociala medier ger oss möjlighet att dela våra liv med andra – online.

Självklart finns det flera fördelar med att snabbt kunna kolla upp något på nätet. Det finns många bra webbsidor och appar som i mångt och mycket förenklar vardagen. Baksidan av det hela är stressen av att ständigt vara uppkopplad. Det blir lätt ett stressmoment att behöva logga in, uppdatera status och hålla koll på vad andra gör. Risken att missa någon händelse framkallar ångest och störst press känner ungdomarna.

Sömnläkaren Gaby Badre har intervjuat och undersökt 260 gymnasieelever i Ängelholm och resultatet talar för sig själv. En tredjedel av ungdomarna lider av sömnssvårigheter och stress. De kan aldrig koppla av och det oroväckande är att de själva inte anser att de är stressade.

Problemet syns även hos vuxna, som är allt mer benägna att kolla mejl och olika sociala medier. Läs blogginlägget om att alltid vara uppkopplad, men aldrig avkopplad här

Frågan är om det verkligen är så viktigt att vara online. Förutom att skapa stress stjäl det fruktansvärt mycket tid. Hur mycket intressant finns det egentligen att berätta och bryr vi oss verkligen – eller är det bara en vana?

Tips för dig som vill koppla av:
Meditera enkelt när du själv vill
Yogainspirerad träning på 5 minuter med Dolph Lundgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.