Hjärnan uppvisar viss könsskillnad


Den kognitiva förmågan hos män och kvinnor har vissa skillnader. Det har forskaren Agneta Herlitz kunnat se under sina drygt femton år av studier.

Störst könsskillnad finns det inom den visuo-spatiala förmågan, som huvudsakligen handlar om att kunna orientera sig i det tredimensionella rummet. Det skulle exempelvis kunna vara att känna igen en figur i olika vinklar. Där visar männen upp en större begåvning.

Även lokalsinnet är i genomsnitt bättre hos männen. I en labyrint eller skog, där det ena trädet liknar det andra, har de lättare för att orientera sig. Däremot presterar kvinnorna bättre om det finns riktmärken som statyer, parker och unika byggnader att gå efter.

Kvinnorna har övertaget när det gäller att komma ihåg saker från flera år tillbaka och att minnas ansikten. Märkligt nog syntes könsskillnaden främst när det gällde att känna igen kvinnoansikten, igenkänningsförmågan var då imponerande.

I uppgifter som rör språklig förmåga har forskare konstaterat att kvinnor generellt är bättre än män på läsförståelse, uppsatsskrivning och att memorera ordlistor. Tidigare studier har även visat att flickor har presterat bättre i både läsförståelse och matematik i länder med hög jämställdhet.

Trots det gissar Agneta Herlitz att det finns en liten skillnad mellan könen i matematik. Hon tror att den ligger i geometri och avancerad problemlösning, då killarnas visou-spatiala förmåga kommer väl till hands.

Om du tyckte att det här var intressant kan du även läsa Pojkar fick sämre resultat i begåvningstest och Könsskillnader finns i hjärnan redan innan födseln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.