Avgaser kan orsaka för tidig födsel


För gravida i storstäder kan en för tidig födsel bero på luftföroreningar. Det är en grupp Umeåforskare som har gjort en studie bland ett stort antal Stockholmsmammor där dessa samband har kunnat påvisas.

Det klassas som en för tidig födsel om den sker i graviditetsvecka 37 eller tidigare. I Sverige är det drygt sex procent av alla barn som föds för tidigt. Enligt forskarna kan avgaser och marknära ozon öka risken för att detta sker. Det kan det till och med vara mer riskfyllt än att röka som gravid.

Man vet ännu inte med säkerhet vad som ligger bakom riskökningen, men troligtvis beror det på att det marknära ozonet kan störa utvecklingen av moderkakan. Ytterligare kan avgaserna leda till att mamman får en infektion i luftvägarna och det kan i sin tur resultera i en för tidig förlossning.

För barnet kan en för tidig födsel innebära en ökad risk för astma och andra luftvägsproblem. Det ställer till det under uppväxten, i och med att de flesta fortfarande bor kvar i storstaden där den smutsiga luften är som värst.

Gravida kan inte heller hålla sig inomhus i nio månader, varför forskarna menar att den höga halten avgaser är en fråga för politikerna snarare än individen. Frisk luft är dock något som gynnar alla och något vi borde arbeta för, så vad sägs om att lämna bilen hemma i morgon? Ingen kan göra allt, men alla kan göra något och som med allt annat gäller det bara att börja någonstans!

Du kan även läsa Astmatiker sjukare av storstadsluft

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.