Massage istället för antiinflammatoriska läkemedel


En av de första studierna som visar massagens positiva effekt på generna i muskelcellerna publiceras nu. Tidigare har det forskats väldigt lite kring ämnet, varför det saknas vetenskapligt stöd för massagens underverk.

I studien lät kanadensiska och amerikanska forskare elva personer träna på motionscykel, för att sedan massera ena låret i tio minuter. Därefter tog forskarna vävnadsprover från båda lårmusklerna.

Efteråt kunde de se att det var mindre inflammation i den lårmuskel som hade fått massage, vilket tyder på att massage har likartade effekter som antiinflammatoriska läkemedel.

I cellen finns det något som kallas mitokondrier och det är de som förbränner energi. Det intressanta är att forskarna kunde se att den lårmuskel som hade fått massage stimulerade mitokondrierna att bli fler. Deras slutsats är därför att studien ger stöd till att massage kan vara en komplettering för patienter som får läkemedel mot ömmande eller inflammerade muskler.

Mer om vad massage kan åstadkomma:
Morgondagens vård kombinerar konventionell medicin med massage och hypnos
Massage tröstar anhöriga efter dödsfall

Det är alltid lika glädjande med forskning som bevisar att något vi redan tycker om dessutom är bra för oss. Vi kan med andra ord fortsätta njuta av en stunds avkopplande massage!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.