Låt hunden hitta cancern


Hunden är människans bäste vän. Det uttrycket har vi hört förut och nu har det fått en ny innebörd. I ett pågående forskningsprojekt lär forskare upp hundar att lukta sig till lungcancer.

Genom att upptäcka cancern i ett tidigt skede förbättras chanserna till överlevanad markant. Nu vill de svenska forskarna använda sig av hundar för att lyckas med just detta.

Forskningsprojektet är ett samarbete mellan Gävle sjukhus och Karolinska Institutet. Vad man gör är att träna hundarna till att känna lukten av och urskilja lungcancer.

Hundträningen sker i etapper där första steget är att lära hunden att känna igen själva lukten. Det går till som så att hunden får lukta på olika burkar, varav en innehåller vätska från en lungcancersjuk patient som har blåst ut sin utandningsluft. Däri finns särskilda molekyler som luktar om man har sjukdomen. Därefter får hunden lära sig att utskilja lukten från andra lukter.

Med det här nya sättet att spåra cancer i ett tidigt stadium kan fler liv räddas. Patienten behöver inte heller utsättas för upprepad strålning som vid datortomografiundersökningar – och det kan vi tacka våra trogna, fyrbenta vänner för.

Nu kan vi alltså även kalla hunden för cancerläkarens bäste vän!

Mer om husdjurens positiva effekt på människor:
Keligt husdjur gör underverk för patienter och ensamstående
Husdjuren får oss att må bättre

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.