En djungel av kostråd


Att äta eller inte äta fett, det är frågan. Mindre fett och färre kalorier eller mycket fett och längre mättnadskänsla? Ja, det är inte lätt att veta hur man ska äta när det finns så många dieter och kostråd som säger olika.

Våra kostvanor har helt klart förändrats under åren som gått, men det verkar ändå som att alla forskare är överens om att ändrade matvanor är nyckeln till en stabil vikthållning alternativt viktnedgång.

Som om det inte vore nog kommer det hela tiden nya bantningsmetoder och varianter av redan befintliga. Finns det någon som håller reda på vilken diet som är vilken? En eloge till dig i så fall!
Förvirrad i dietdjungeln? – Tänk själv! 

Egentligen verkar allting grunda i en sorts viktfixering och är du inte försiktig kan det gå överstyr. Det är också viktigt att komma ihåg att det finns många människor som tampas med viktproblem åt andra hållet, det vill säga att gå upp i vikt. I medierna är det mest bantningsmetoderna som får uppmärksamhet.

Vet du förresten varifrån ordet ”banta” kommer? I mitten av
1800-talets England fanns det en man vid namn William Banting. Överviktig som han var gjorde han allt för att gå ner i vikt, men utan framgång. Till slut mötte han en läkare som föreslog en ny metod, den gick ut på att han skulle äta sig mätt på kött och grönsaker.

Kolhydratrika livsmedel som socker, bröd, potatis och öl skulle strikt undvikas. Metoden fungerade, William Banting blev 21 kg lättare på ett år och bestämde sig för att skriva ner allt i ett häfte för att kunna hjälpa andra. Därav brukar vi säga att vi ”bantar”. Vi behöver nog inte säga att häftet blev väldigt populärt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.