Bättre minne och koncentration med fibrer


Genom att äta fiberrik mat håller du mättnadskänslan på en stabil nivå, dessutom är det bra för tarmverksamheten. De senaste nyheterna säger även att fiber förbättrar både minne och koncentrationsförmåga.

Forskare vid Lund har i den nya studien kunnat visa att fiberrikt bröd till frukost gynnar oss under hela förmiddagen. Samtidigt säger de att vitt bröd utan fiber inte hjälper oss över huvud taget, inte ens direkt efter frukost. Blodsockret blir för högt, vilket bara försämrar vår prestationsförmåga.

I studien gjordes tester på korttidsminnet, koncentrationen och uppmärksamheten på kvinnor och män i åldrarna 49-70 år. Efter att ha ätit bröd som innehåller mycket fibrer blev resultaten avsevärt bättre. Allra störst var skillnaden två timmar efter intagen frukost.

Effekten kommer av att kolhydraterna i fiberrika livsmedel ger en långsam och långvarig höjning av blodsockret. Eftersom blodsockret fungerar som hjärnans bränsle kunde forskarna dra slutsatsen att hjärnan fungerar bättre med en jämn blodsockerhöjning.

Det här kan du äta för att få i dig mer kostfibrer:

• Bröd, pasta och ris med fullkorn
• Linser, bönor och ärtor
• Frukt, grönsaker och rotfrukter

Fördelarna med fiberrik mat är många. Förutom det redan nämnda är fibrer bra för att det håller nere blodfettnivåerna, underlättar vikthållningen samt är bra för tänderna. Allt för mycket fibrer – särskilt till små barn – kan dock ge upphov till magont, gaser och diarré.

Tips! Leta efter nyckelhålsmärkta livsmedel i affären, de är rika på fibrer.

Mer läsning om fibrer:

Svenskarna äter för lite fibrer
Fibrer rena hälsokuren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.