Fredagsinspiration: Mykoplasma & recept på kycklingpaj för LCHF-anhängare


Medierna rapporterar om Mykoplasma, en bakterie som orsakar hosta och halsont.

Smittskyddsinstitutet rapporterar att höstens mykoplasmautbrott är det värsta på fler år och den har smugit sig fram i det tysta. Statsepidemiolog Annika Linde tror dock att antalet sjuka kommer att avta framåt februari.

Förutom en jobbig hosta kan Mykoplasma ge upphov till feber och i sällsynta fall även lunginflammation. Bakterien sprids från människa till människa och det krävs nära kontakt för att smittan ska överföras. Familjer och dagisbarn är därför vanliga offer för bakterien.

Inkubationstiden varierar mellan två och tre veckor, vilket gör det svårt att veta om man bär på smittan.

Tecken på att du kan vara smittad:

• Nästäppa som inte går över
• Halsont och långdragen hosta
• Känningar av huvudvärk

Du behöver inte angripas av panik om du känner igen dig på ovanstående. Mykoplasma ger främst harmlösa infektioner, som inte ger skäl att uppsöka läkarvård. Försök istället att ta det lugn, stanna hemma och kurera dig. Det är ju trots allt fredag och då kan vi unna oss lite avkoppling! De vardagliga rutinerna och alla måsten kan vi skjuta fram några dagar. Lite damm i hörnen betyder ju ändå bara att vi har haft bättre saker för oss!

Apropå rutiner får du inte glömma bort att läsa Mia Olssons nya krönika: Nya rutiner ger mig nya möjligheter. Låt dig inspireras av hennes tankar och erfarenheter!

Som vanligt bjuder vi på ett läckert matrecept inför helgen och den här gången blir det en kycklingpaj, som är vänlig nog att passa alla er som äter enligt LCHF-dieten.

Snabb och enkel kycklingpaj


Många som äter enligt LCHF saknar pajerna. För att skapa lite variation kommer här ett recept med pajskal. Du kan även testa att byta ut crème fraîchen mot philadelphiaost, mycket gott!

Kyckling är ett ganska fettsnålt val av kött, men i skinnet finns det faktiskt gott om fett. Därför är det fritt fram för alla som gillar att knapra på det kryddade skinnet! Klicka här för hela receptet på www.doktorn.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.