För lite sömn gör dig hungrig


Forskare vid Uppsala Universitet har i samarbete med andra Europeiska universitet undersökt hur hjärnan styr vår aptit. Resultatet är att dåliga sömnvanor gör oss mer hungriga.

I undersökningen använde man sig av magnetröntgen för att se hjärnaktiviteten på 12 normalviktiga studerande män under tiden de kollade på bilder av olika livsmedel. Därefter gjordes jämförelser mellan en natt med normal sömn och en natt utan sömn.

Efter en natt av sömnlöshet var resultatet att studenterna var mer villiga att äta dagen därpå. Man såg nämligen att det var en högre aktivitet i de delar av hjärnan som påverkar vår aptit.

Eftersom en stor del av befolkningen lider av sömnbesvär kan det i långa loppet leda till en ökad viktökning bland dessa människor. Det gör sömnbrist till ett problem för folkhälsan, menar forskarna.
Läs mer om hur dålig sömn och övervikt hänger ihop

Observera att undersökning endast genomfördes på män och alltså inte säger någonting om kvinnornas benägenhet att äta till följd av sömnbrist.

En rekommendation är att sova 8 timmar per natt, men för många är det lättare sagt än gjort. Läs gärna vårt blogginlägg från i höstas som handlar om just sömnbesvär. Där kan du få smarta råd som (förhoppningsvis) leder till bättre sömn!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.