Ungdomar får andnöd vid fysisk aktivitet


Sportar ditt barn mycket? I så fall ska du vara uppmärksam på om han eller hon får svårt att andas i samband med träningen.

En andningsstudie som genomfördes i Uppsala för ett år sedan visade nämligen att fler ungdomar än förväntat drabbades av andnödsattacker under fysisk ansträngning. Man skickade ut en enkät till 3800 barn i åldrarna 13-14 år, varpå 14 % svarade att de hade fått en andnödsattack någon gång under det senaste året. Vanligast var besvären bland flickorna.

Om ditt barn visar tecken på andningssvårigheter kan det vara läge att kolla upp det. Orsaken kan bero på astma, men det kan också vara en så kallad ansträngningsutlöst förträngning i struphuvudet och då hjälper inte kortison och luftvägsvidgande läkemedel.

Den nationella och internationella rekommendationen för fysisk aktivitet
är 1 timme om dagen. För att inte ungdomarnas träningsmöjligheter ska begränsas är det viktigt att ge barnen rätt stöd och behandling. De ska absolut inte sluta att idrotta eftersom motion hjälper till att förebygga ett flertal folksjukdomar.

Glöm inte bort dig själv! Alla människor mår gott av att motionera regelbundet. Om du känner att motivationen börjar sina kan du alltid läsa våra snabba träningstips här

Mer om astma och träning finns att läsa här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.