Varmkorv Boogie


Nu kommer nya studier som säger att processat kött kan öka risken att drabbas av bukspottkörtelcancer. Processat kött är till exempel varmkorv, bacon och leverpastej.

Det är inte köttet i charkuterivarorna som ger ökad risk att drabbas av cancer, utan de ämnen som tillsätts för att förlänga livsmedlets hållbarhet. Konserveringsmedlet nitrit är ett av dessa ämnen.

Nitriter är omdiskuterat men är inte endast dåligt och cancerframkallande. Det används även till att skydda mot botulism, som är en matförgiftning som i värsta fall kan leda till döden.

Enligt studien ökade risken att drabbas av cancer i bukspottkörteln med nära 20 procent för varje 50 gram processat kött en person äter per dag. För att få en bättre förståelse över mängden kan man säga att det motsvarar en varmkorv. Därmed bör du som (av någon anledning) äter fem varmkorvar per dag vara på din vakt, eftersom det i så fall fördubblar din risk att drabbas.

Man ska dock påpeka att cancer i bukspottkörteln är ovanligt och oftast drabbar människor över 65 år, men å andra sidan är den formen av cancer svårbehandlad.

Tro nu inte att du måste ändra dina kostvanor och helt undvika charkuterivaror men du behöver ju inte frossa i dem. En sund och varierad kost är alltid att föredra!

På vår hemsida www.doktorn.com/mat-vitaminer kan du läsa flera intressanta artiklar som handlar om kost och inspireras av våra goda och nyttiga recept!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.