Bota dina mardrömmar via Internet


Ungefär 3-5 procent av Sveriges befolkning lider av återkommande mardrömmar som på olika sätt försvårar deras vardag.

Mardrömmarnas påverkan kan bland annat visa sig i form av stress, oroskänslor, sömnbesvär och kroppsliga spänningar. Man har tidigare testat att bota problemen med hjälp av kognitiv beteendeterapi (KBT) och nu kommer nya studier som drar nytta av Internets möjligheter.

I ett samarbete mellan Internetpsykiatrin vid Psykiatri Sydväst och Karolinska institutet i Solna, ska några forskare jämföra två olika metoder för internetbehandling av mardrömmar. Studien blir den första som ser om KBT-behandling mot mardrömmar även kan fungera via Internet.

Du som ideligen besväras av mardrömmar kan alltså få så kallad nätterapi. Liknande behandlingsmetoder har redan visat sig vara framgångsrika mot psykiatriska problem som social fobi, tvångssyndrom och depression. Fördelarna med internetbehandling är till exempel att det är kostnadseffektivt och kan erbjudas överallt i landet.

Brukar du ofta ha mardrömmar? Så länge de inte påverkar din vardag på ett negativt sätt behöver du inte oroa dig, men om så är fallet bör du se till att åtgärda problemet. Alla förtjänar ju en god natts sömn!

Läs artikeln Kan sömnproblem behandlas via Internet? om du är nyfiken på att veta mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.