Förbättrad folkhälsa med sockerskatt?

Efter att våra danska grannar införde en skatt på fett kommer nu amerikanska forskare med ett förslag på sockerskatt. Enligt deras beräkningar skulle det innebära stora besparingar för landet inom både hälsa och ekonomi.

Beräkningarna har visserligen gjorts i USA och av deras mått mätt, men Pia Lindeskog, chef för Folkhälsoinstitutets avdelning för Levnadsvanor och livsmiljö, tror att det går att göra uträkningar av samma slag i Sverige och få ett likartat resultat.

I och med att övervikt blir allt mer förekommande bland invånarna har svenska debattörer varit positiva till en framtida sockerskatt. I så fall skulle det bland annat innebära en extra skatt på godis och läsk. Något som säkert skulle vara lämpligt för barn, ungdomar och gottegrisar i allmänhet!
Läs mer om socker i livsmedel
Läs mer om hur några kilos övervikt kan påverka dig

Än så länge har Folkhälsoinstitutet varken ställt sig för eller emot i frågan om sockerskatt i Sverige. Däremot vill de gärna göra en utredning kring vilka ekonomiska effekter det skulle kunna ge inom livsmedelsområdet, säger Pia Lindeskog.

Vad tycker du, ska vi införa sockerskatt i ett försök att minska övervikten hos Sveriges befolkning?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.