Bristfälliga metoder inom ADHD-forskningen

I dag presenteras en statlig rapport om forskningen kring ADHD. Rapporten visar att endast 3 av 28 metoder för diagnosticering av ADHD eller autismspektrumstörningar har genomgått fler än en vetenskaplig studie – och dessa tre metoder anses inte vara tillförlitliga som diagnostikinstrument.

Lars Jacobsson är professor i psykiatri vid Umeå Universitet och är en av experterna som har fått i uppdrag av Statens beredning för medicinsk utvärdering att undersöka den svenska psykiatrins vård och behandlingar, samt hur dessa fungerar.

Jacobsson uppger att en bättre dokumentation av instrumenten är önskvärd, men poängterar även att han inte betvivlar den svenska psykiatrin – trots att metoderna bär brister ur ett vetenskapligt perspektiv. Han menar att man i slutändan får lita på att den som sammanställer informationen har tillräckligt mycket erfarenhet för att kunna ställa rätt diagnos. Detta för att varje enskild metod endast är ett hjälpmedel på vägen.

Totalt beräknar man att mellan tre och fyra procent av jordens befolkning har ADHD. Man kan även tillägga att det har skett en kraftig ökning de senaste decennierna, då allt fler människor har diagnosticeras med ADHD och autismspektrumstörningar som aspergers syndrom.

Läs mer om ADHD här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.