Rökning bland unga ökar

Rökning smyger sig allt längre ner i åldrarna, visar en undersökning gjord av Folkhälsoinstitutet. Enligt TT har andelen 15-åringar som röker ökat de senaste åren och särskilt vanligt är det bland tjejer.

Har du ett barn som röker eller är du själv rökare? Rökning påverkar hälsan negativt och kan leda till flera svåra sjukdomar. Du kan bland annat drabbas av KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom), cancer och olika hjärt- och kärlsjukdomar. Det fina är dock att det aldrig är för sent att sluta röka! Visst är det ett krävande arbete som väntar innan du blir helt rökfri, men som belöning blir du piggare, dina smak- och luktsinnen förbättras, du får bättre immunförsvar och framför allt: du förlänger ditt liv.

Några tips för att sluta röka:

• Bestäm dig för att bli rökfri! Ingen kan hjälpa dig om du inte själv är motiverad.
• Ge inte upp om du råkar ut för ett återfall, det är bara att ta nya tag!
• Lägg alla pengar som du egentligen skulle ha köpt cigaretter för i en burk. Använd sedan pengarna och köp något fint till dig själv.
• Berätta för din omgivning att du ska sluta röka, då kan de peppa dig när det känns tungt.
• Aktivera dig och skapa nya rutiner. För många är rökning en inrotad vana som det gäller att ta sig ur.

På vår hemsida kan du läsa mer om rökavvänjning. Du kan till exempel läsa och söka bland flertalet frågor och svar som gäller rökning. Här nedan följer ett exempel.

Fråga: Jag feströker och har gjort detta i tre år. Känner att jag har koll på mitt beroende. Löper jag risk att bli rökare eller är det så att man kan kontrollera behovet? Emmelie, 22 år

Svar: Emmelie,
Redan innan vi föds är det orättvist såtillvida att vi har olika förutsättningar att klara av olika färdigheter senare i livet. Även tobakens skadeverkningar slår olika hårt mot olika personer.Det finns dock ingen visad säker gräns som gör att din feströkning inte kommer medföra negativa effekter. Likaså tycks vissa personer vara mer benägna att utveckla olika former av beroende. Det finns personer som kan ”feströka” utan att bli dagligrökare medan flertalet nikotinister inte klarar detta. Du skriver att du har ”koll på ditt beroende”, ”feströker” och samtidigt undrar du om du löper risk att du ska bli rökare. Vad vill du själv?
Mvh,
PÅL

Har du en egen fråga som handlar om rökning? Då kan du ställa den till doktor Per-Åke Lagerbäck, som arbetar med rökavvänjning. Ställ din fråga här Han delar med sig av värdefull kunskap och goda råd, som hjälper dig att göra 2012 till det första av många rökfria år!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.