Läsk kan vara skadligt för levern

I går rapporterade flera medier att läsk kan vara skadligt för levern. Läskedrickare i en studie hade dubbelt så hög mängd fett i levern, något som är direkt skadligt.

Det är danska forskare som i en studie hade sett att läskdrickande kan ge ökad fettlagring i levern. Läsk kan även påverka tänderna negativt.

En vanlig uppfattning är att man blir fetare av läsk. Det var inget som forskarna fann några direkta belägg för – däremot gjorde alltså det höga intaget av läskedrycker att det lagrades stora mängder fett i levern.

Stora mängder fett i levern kan leda till att du till exempel mår illa eller tappar aptiten. Du kan även få smärtor i buken. Fett i levern ökar också risken för diabetes och skrumplever.

Viktigt att påpeka är att personerna i studien drack en liter läsk om dagen. Då pratar vi om ”riktig” läsk, inte så kallade lightprodukter som finns på marknaden.

Även dina tänder kan påverkas av läskedrycker och det kan ge allvarliga skador på tänderna (läs artikeln här).

Senast i dag rapporterade Ekot om att Folktandvården genomför den största studien någonsin i Sverige för att se hur stora frätskador ungdomar har på tänderna. En anledning till att fler drabbas av frätskador kan vara att man oftare äter något mellan måltiderna eller att fler ungdomar dricker sportdrycker. Men även läsk har alltså en negativ effekt på tandhälsan.

ett nyårslöfte kanske kan vara att skippa läsken i år? Eller i alla fall minska intaget till tillfällen som ska kännas extra festliga (vilket inte är varje dag, försök inte!).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.