Fredagsinspiration: Vinnarna, fjärde advent, eftertanke & goda recept för människor och djur

Nu närmar vi oss snart fjärde advent, på söndag. Julstressen börjar göra sig påmind runt om i landet och många jäktar runt i tillvaron för att få allt att falla på plats.

I artikeln Helhet ger hälsa kan vi läsa om att tiden för reflektion och eftertanke minskar hos oss människor. Vi lever ett liv i ett sådant tempo att det som händer här och nu till slut blir det enda relevanta. Vi lämnar efter oss digitala avtryck som gör att man kan gå tillbaka och se vem man åt middag med, var och när – samt till exempel på Facebook ”gilla”  det hela.

Men den moderna tekniken har även hjälpt oss. Vi kan hålla kontakten med släkt och vänner som är på andra sidan jordklotet – eller bara inte i stan. Via videosamtalstjänster som Skype kan vi numera se varandra och vinkande sända en julhälsning. Så ny teknik är inte bara stressande. Det kan även vara brobyggande.

I går pratade vi i bloggen om det här med ensamhet på jul. Som en fortsättning på det kan vi tipsa om Mia Olssons senaste krönika hos oss, ”Livet ger oss åter det vi ger andra”. En text som du kan läsa flera gånger för att fundera på budskapet att ta reda på hur du vill att din jul ska se ut. Innerst inne.

På tal om det, vi länkade även på Facebook till solskenshistorien från Ring P1 i Sveriges Radio. Åke, 92 ringde in och berättade att han inte kunde komma ut då personalen på hans äldreboende inte räckte till. Gertrud, 27, hörde detta och ringde in, fick tag på Åke och föreslog att de tillsammans kunde gå ut på promenader – vilket de nu även har gjort. Vilken historia, som visar att vi ska ta hand om varandra. Vi önskar Åke, Gertrud och alla läsare en fantastisk 4:e advent (glöm inte att släcka ljusen när du lämnar rummet!).

Innan vi börjar med recepten vill vi bara påminna om att gå in och titta på vinnarbidragen i vår ”Djurens hälsa”-tävling. Fantastiskt härliga foton på allt från hundar och katter till kycklingar och undulater. Alla bidrag, och de vinnande fem, ser du här! 

Nu blir det matlagning…

Fyllda paprikor

Testa något nytt på årets julbord. Laga till och ställ fram smakrika fyllda papriokor, en fröjd för både ögat och magen. Klicka här för hela receptet på www.doktorn.com 

Vegetariska hundkex och leverfyllda kattkakor

Att köpa godis till hunden eller katten kan bli både dyrt och onyttigt. Här kommer två recept som du enkelt kan sno ihop hemma i köket.Klicka här för hela receptet på www.doktorn.com 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s