Ensam på jul

Vi matas med bilder på lyckliga familjen i såväl reklam som filmer och genom bekanta. Nu även kanske via uppdateringen på sociala medier som Facebook. Är det då okej att sitta ensam kan man fråga sig. Det finns olika typer av ensamhet, dels självpåtagen ensamhet – men även ofrivillig.

Det står inte skrivet i någon lag att man måste umgås med andra på jul, oavsett om man firar jul eller inte. En del upplever det som mindre stressande att få sitta själv, äta det man själv vill och ta det lugnt. För andra kan just det mentala tvånget att umgås med släkt och vänner vara en utlösande faktor för stress. Medan många trivs med att vara flera på jul finns det personer som är  just ensamma.

Tänk efter, har du någon i din närhet som sitter ensam? Ställ dig frågan, varför sitter den personen ensam. Har han eller hon valt det själv? Eller är det en person man rent utav undviker för att den personen upplevs som jobbig? Dra inga förhastade slutsatser utan stanna upp, tänk efter – och hör efter. Kanske just den personen du tänker på vill vara ensam. Eller inte …

Du som läser det här kanske själv är ensam kring jul. Om det är självpåtaget kan det vara underbart, men är det inte det så kan det vara mycket jobbiga känslor som kommer upp till ytan. Hur det nu är med den saken ska du inte behöva sitta och tänka och fundera för dig själv. Även om du inte vill eller kanske inte har möjlighet att umgås med andra så finns det ofta ett behov att prata om den upplevda ensamheten. Här är några råd från Psykologguiden.se

  • Berätta om din ensamhet och hur du upplever den – chansen är stor att du upptäcker att du inte alls är ensam, utan att flera har det som du.
  • Bjud in dig själv till vänner. Se det som att du gör dem en tjänst – människor blir lyckliga av att få dela med sig och göra gott för andra.
  • Leta upp ett arrangemang för ensamstående och anmäl dig på vinst och förlust.
  • Om din oro handlar mer om andras normer än om dina egna känslor – köp en helt egen Alladin-ask och besluta dig för att njuta av din ensamhet.

Den sista punkten kan vara bra att ha – att inte hänga upp sig på vad andra tycker och tänker. Många gånger kan andra människor vara snabba på att få ur sig hur det ”ska vara”. Men det viktigaste är att det är på det sätt du trivs med. I den här artikeln finns mer läsning om ensamhet och ensamhet kring jul och även en lista på bra telefonnummer dit du kan vända dig om du faktiskt behöver någon att prata med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.