Och så kaffe, kaffe, kaffe!*

Medier rapporterar om en ny studie kring kaffe. Studien visar att kvinnor som drack fyra koppar kaffe om dagen hade 25 procent lägre relativ risk att drabbas av cancer i livmodern, jämfört med andra kvinnor.

Vi har hör det förut. Kaffe kan vara nyttigt för hälsan på så många vis. Och i Sverige där vi dricker stora mängder kaffe varje år kan det självklart vara något positivt. Den nya forskningen rör kvinnor och cancer där man har sett ett mönster, nämligen att kvinnor som drack minst fyra koppar kaffe om dagen löpte mindre risk att drabbas av cancer i livmodern.

När forskarna jämförde de kvinnor som drack minst fyra koppar kaffe om dagen med kvinnor som drack högst en kopp per dag sågs en relativt minskad risk på 30 % när det gällde just cancer i livmodern.

Kvinnorna i studien hade följts under hela 26 år och studien påbörjades 1980. Studien publiceras i tidskriften Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention och bakom studien ligger bland annat forskare från Harvard Medical School.

Tidigare har vi skrivit om hälsonyttan med kaffe som diskuterades på ett symposium 2010. Några av de punkter som togs upp på symposiet:

  • Om man drack tre koppar kaffe varje dag under 20 år, hade man bara hälften så stor risk att få Parkinsons sjukdom
  • Om man dricker kaffe regelbundet under två veckor, minskar minnesförluster hos individer med Alzheimers. En svensk-finsk studie visar att tre till fem koppar kaffe om dagen i medelåldern, sänkte demensrisken med 70 procent. Den sannolika förklaringen är enligt forskargruppen kaffes höga innehåll av antioxidanter, som fungerar neurologiskt skyddande.
  • Möss som fick koffein fick en signifikant förbättring att motstå lungmetastaser, vid lungcancer.
  • I en norsk studie såg man minskad risk för malignt melanom för dem som drack kaffe, men detta gällde enbart för kvinnor, ej män.
  • En japansk studie visar att koffein kan minska risken att få kolon cancer hos kvinnor, ej män. Antagligen är det mäns testosteron som på något sätt orsakar denna skillnad.
  • Att inta koffein dagligen kan på lång sikt minska risken för diabetes typ 2 och insulinresistens.
  • Lungfunktionen ökar signifikant efter intag av koffein, för astmapatienter.

Läs hela artikeln här och ett blogginlägg om kaffe och viktminskning här.

* Rubriken ”Kaffe, kaffe, kaffe” hänvisar till det klassiska referatet av Sven Jerring från matchen mellan Sverige-Japan under sommar-OS i Berlin 1936.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.