Fredagsinspiration: Avkoppling & Västerbottenspaj

Alltid uppkopplad, aldrig avkopplad. Är det så vi lever våra liv. Hittar vi tid till reflektion i det ständiga bruset. Och när stängde du senast av din mobiltelefon en hel dag? 

I veckan kom en rapport som visade att små barn redan börjat använda internet och digitala enheter som surfplattor och datorer. Men internetanvändandet kryper inte bara ner i åldrarna utan även uppåt. Tidigare generationers äldre hade mött datorer sent i livet, för många var detta nymodigheter även om man formade grupper med silversurfare. Den nya generationens äldre har många gånger med sig internet och datoranvändandet från sin arbetsplats och slutar inte med användandet bara för att man blir äldre. Det blir också ett sätt att hålla kontakt med släktingar och vänner och särskilt de yngre generationerna.

Vi kan läsa senaste nytt mitt i natten och chatta med kompisar som bor nära eller på andra sidan jordklotet. Vi kan ta del av en hel värld bara genom en digital platta i våra knän. Men allt fler rapporter skvallrar om att vara ständigt uppkopplad även kan leda till stress. Man kollar sin jobbmejl efter fredagsmiddagen bara för att. Precis när man ska lägga sig svarar man på ett par Facebookmeddelanden. Bebisens första steg blir filmade och uppladdade på Youtube för flera miljoner människor att se. Och hur man än försöker intala sig något annat så är det faktiskt så att det som en gång varit på internet – det försvinner inte.

Viktigt om internetsäkerhet

 • Ditt lösenord är som din husnyckel. Skulle du ge ut den till vem som helst? Förmodligen inte. Använd och håll reda på ditt lösenord som om det vore din husnyckel.
 • Grundtanken man ska ha, även om man kan plocka bort innehållet så att det till synes inte finns kvar, är att innehåll som en gång ligger på internet alltid finns kvar. Lägg aldrig upp något på internet som du inte kan stå för– är bra att ha som riktlinje.
 • Du kan själv bestämma hur du vill dela din information. På Facebook kan du söka efter Sekretessinställningar, där ställer du in vem som ska få se det innehåll du har på din Facebook-sida. Gå in där och kolla dina inställningar.

Tänk över hur din digitala närvaro ser ut, ställ dig sedan frågan, kan du stänga av din mobiltelefon en hel dag? En hel helg? Behöver du inspiration hur du kan varva ner så skickade våra besökare in supersköna förslag som passar alla väder och tillfällen. Du hittar tipsen här. Exempel på tips som vi fick in var det här från Karl:

När jag känner mig stressad, brukar jag sätta på en CD med lugn och avslappnande musik, ta på mig lediga och sköna kläder samt lägga mig på golvet med fötterna på en hög puff eller stol och försöka slappna av så mycket som möjligt. Det är skönt också för ryggen, som ofta är spänd när man känner sig stressad. (Karl)

Veckans krönika från Mia Olsson handlar om just stress och hur planering faktiskt kan hjälpa. Hur ofta har du inte stått i affären på onsdagen och stressat försökt inspireras till ett gott mål mat för alla i familjen? Mia har ett tips på hur hon har fått vardagen att fungera och därigenom även mer tid till sig själv.

Och vill du ha ett riktigt gott matttips så kommer det här…

Ps! Om du klickar på ”Fredagsinspiration” till höger bland rubrikerna får du upp alla inlägg med goda recept vi har. Du kommer garanterat hitta något mumsigt! Ds!

Västerbottenspaj

Min västerbottenspaj innehåller inget pajskal, men är lika god ändå och går mycket snabbare att göra.

Pajen passar som del i en buffé, som tillbehör till kött eller fågel eller bara som den är med en kall crème craîche-sås och sallad till.

Ingredienser
4 – 6 portioner

 • 1 stor gul lök
 • 1-2 msk smör
 • 4 äggulor
 • 4 dl vispgrädde
 • 300 gram västerbottenost
 • salt
 • peppar
 • muskot

Gör såhär

Sätt ugnen på 200 grader, skala och skiva löken tunt…Klicka här för hela receptet på www.doktorn.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.