Internationella diabetesdagen & Världskoldagen

http://www.doktorn.com/contentsearch.asp?searchtype=theme&searchstr=Diabetes&search=all

I måndags var det Internationella diabetesdagen och idag, onsdag, är det Världskoldagen. Vad kan du om diabetes och KOL?

Anledningen att det finns nationella och internationella världsdagar är generellt för att man vill uppmärksamma och belysa något. Det finns som bekant inte bara hälsovärldsdagar utan även kanelbullens dag och liknande. Vi har samlat årets dagar som är relaterade till hälsa här på vår Facebooksida.

I måndags var det diabetes tur att uppmärksammas världen runt. Det finns två sorters diabetes, diabetes typ 1 och diabetes 2. En kort förklaring hämtad från artikeln ”Diabetes typ 1 – vad är det?

Typ 1 diabetes – då förstörs de insulinproducerande cellerna helt.
Patienten måste få insulin för att överleva.

Typ 2 diabetes – betacellerna (insulinproducerande celler i
bukspottkörteln) kan inte producera tillräckligt med insulin när vi behöver det,
till exempel när vi äter.

I augusti i år fick vi på redaktionen ett snyggt armband/halsband från organisationen Diabetes Wellness Network Sverige som vi skrev om i bloggen. Du kan bära halsbandet eller armbandet om du har diabetes så att omgivningen uppmärksammas på detta om du plötsligt skulle må dåligt och inte kan eller orkar förklara vad problemet är. Man beräknar att tre hundra tusen svenskar har diabetes i någon form. Därför tycker vi det är bra och viktigt att man uppmärksammar diabetes lite extra eftersom många lever med sjukdomen varje dag. Det samma gäller för KOl, kroniskt obstruktiv lungsjukdom. Över en halv miljon svenskar är drabbade av KOL vilket gör att man definierar KOL som en folksjukdom.

Här följer fem korta fakta om KOL:

  1. Genom ett spirometritest som mäter lungkapaciteten kan KOL upptäckas. Ju tidigare sjukdomen upptäcks, desto bättre.
  2. Rökning ökar risken för KOL.
  3. Ökad risk för hjärtsjukdom. Den som lider av KOL har ökad risk för hjärtinfarkt, hjärtsvikt och stroke. Dessutom finns ökad risk för diabetes.
  4. Kvinnor drabbas hårdare av sjukdomen.
  5. Rökstopp är den viktigaste behandlingsåtgärden.

Läs mer om de här punkterna och om sjukdomen KOL i vår artikel ”Fyra av fem KOL-drabbade får ingen diagnos”. När det är den här typen av internationella och nationella dagar så försöker vi samla så mycket vi kan av det material vi har. Vi lägger även upp alla artiklar på vår Facebooksida. Att följa oss på Facebook och här i bloggen blir ett bra sätt för dig att hålla koll på vad vi berättar mer om och fördjupar oss i!

Nu skänker vi en extra tanke till alla de tusentals människor som är drabbade av någon form av diabetes och/eller KOL att de, trots sin sjukdom, får ett så gott och hälsosamt liv som de bara kan. Och du, undvik att bli ett med din sjukdom även om det i bland kan vara svårt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.