Fredagsinspiration: Broccoli & broccoliomelett

Att broccoli är gott och nyttigt vet många redan och det kan dessutom vara riktigt bra för hälsan. Vi fick lära oss mer om broccoli på en föreläsning under Allt för hälsan-mässan.

Ove Marcelind från Nature of Scandinavia berättade om fördelarna med broccoli och att det särskilt är ett ämne i broccoli, sulforafan, som har positiva egenskaper.

Ämnet används bland annat av själva broccolin för att bekämpa ohyra och annat som kan attackera broccolin. Nu vill forskare visa att  om vi människor får i oss det här ämnet kan det även hjälpa vår kropp att bekämpa sjukdomar och agera som antioxidanter.

Peter Eriksson, professor och hjärnforskarevid Sahlgrenska akademin i Göteborg gjorde till exempel en studie på strokepatienter där det visade sig att broccoli var bra att ge patienterna och att det fanns ämnen i broccolin som hjälpte till. Extrakt av broccoligroddar var särskilt effektivt. Fler studier utfördes av Michael Nilsson, professor i rehabiliteringsmedicin, även han verksam vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Man har bland annat sett att broccoli skulle kunna skydda lungorna och hjälpa till exempel patienter som lider av den kroniska sjukdomen KOL.

En frukt och grönsaksrik diet kan förhindra stroke(slaganfall). De nya rönen presenteras i en stor och väldokumenterad amerikansk forskningsstudie.

Ove Marcelind var noga med att påpeka att det rör sig om kosttillskott, inte medicin och inte behandling. Ämnet i broccoli och brysselkål är bra för magen och midjemåttet och om det finns ytterligare nyttiga egenskaper är det något som forskarna vill studera vidare. Det ämne som finns ingår även i groddar, kål, vattenkrasse och rädisor. Det är med andra ord mer och mer tydligt att det är nyttigt att äta grönt!

Självklart så kopplar vi även veckans recept till detta ämne…

Ps! Mia Olsson, vår sköna krönikör, föreläser på Allt för Hälsan-mässan vilket vi tycker är jätteroligt. Även om hon har haft mycket att göra inför sina föredrag (tre stycken) så har hon hunnit skriva veckans krönika som du hittar här och som handlar land annat om att prata inför folk. Ds! 

Broccoli- och skinkomelett

Enkel, nyttig och supergod omelett!
Perfekt till frukost eller lunch och anpassad för att passa den så populär LCHF-metoden.

Ingredienser
Portioner: 6-8 st.

  • 1 kg broccoli
  • ½ kg rökt skinka
  • 2 gula lökar
  • 300 g färska champinjoner
  • 15 ägg
  • 3 dl mjölk
  • Salt
  • Vitpeppar

Gör så här

Strimla och bryn skinkan, champinjonerna och löken och koka sedan broccolin lätt. Börja Klicka här för hela receptet på www.doktorn.com 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.