Allt för hälsan: IBS

Professor och allmänläkare Lars Agréus föreläste på Allt för hälsan-mässan om IBS, en sjukdom som drabbar cirka 15% av alla svenskar och kan påverka vår livskvalitet påtagligt.

Lars Agréus konstaterade att ”inget är så olyckligt som när det inte funkar på muggen”, en verkligen för allt för många. De flesta som drabbas söker förr eller senare läkare och den här typen av sjukdom är dyrt för samhället i form av sjukvård, sjukskrivning och mediciner.

I föreläsningen belyste Lars Agréus att det inte nödvändigtvis behöver ligga psykiska orsaker bakom IBS, något man ibland tror (stress, sömnbrist) – även om man självklart blir mer orolig om man går med ont i magen. Han konstaterar att vi fortfarande inte vet den egentligen orsaken bakom IBS men tror att det kan finnas ett svar på den frågan om kanske tio år. Idag kan man bara rada upp möjliga orsaker:

  • Infektion/inflammation
  • Ärftlighet
  • Störd nervfunktion -> tarm – ryggmärg – hjärna
  • Känslighet för föda
  • Psykosociala faktorer

En viktig aspekt när man ställer diagnos är att läkaren lyssnar på patientens berättelse, vad är problemen? Hur och när uppstår besvären? Lars Agréus nämner vikten av att utesluta vissa andra typer av problem som laktos- och glutenintolerans och cancer när man ställer diagnosen och att undersöka ändtarmen och tjocktarmen ordentligt. IBS är ett övervägande kvinnligt tillstånd men Lars Agréus säger att man ska tänka på att inte definiera in sjukdomen allt för mycket eftersom det ibland leder till att män känner sig förbisedda.

Det finns inget bot för IBS idag, däremot finns det lindring. Bland annat lyfter han fram kramplösande och smärtstillande läkemedel, att öka kunskapen om rätt kost för IBS-patienter, använda sig av KBT och även så kallad IBS-skola. En IBS-skola är en plats där man möta andra som lever med sjukdomen, lära sig mer och öka förutsättningarna för att bibehålla en god livskvalitet. Lars Agréus konstaterar att ”kunskap är viktigast av allt”.

Föreläsningen hölls i regi av Karolinska Institutet. Lars Agrúes är professor i allmänmedicinsk gastroenterologi vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle. (Foto från Karolinska Institutet, fotograf Ulf Sirborn)

Du kan läsa dig mer om IBS, symtom och behandling i den här artikeln

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.