Några rader om lungcancer

Lungcancer är en av de vanligaste cancerformerna och inte helt ovanlig orsak är rökning. Denna vecka har man på olika sätt uppmärksammat lungcancer och vad det innebär för den som drabbats.

Att säga att rökning är en avgörande riskfaktor är legitimt då så mycket som 95% av lungcancerfallen beror på att personen i fråga röker. Vi är medvetna om att det inte är helt lätt att sluta röka, en för många daglig och invand rutin. Därför har vi en expert som svarar på era frågor om hur man gör för att sluta röka. Vår Fråga Doktorn-tjänst är bra på ett annat sätt, alla de frågor vi under åren har fått in ligger samlade och du kan hitta bra frågor och lika bra svar under varje frågeområde. Så om du inte vet på råd själv hur du slutar röka, fråga Per-Åke så kanske han kan hjälpa dig på vägen!

Några vanliga symtom i samband med lungcancer (särskilt uppmärksam bör du som röker eller vistats i miljöer med asbest och radon vara):

  • Ovanligt mycket hosta
  • Du torrhostar
  • Du hostar upp blod
  • Du får problem med andningen
  • Du upplever smärta i bröstkorgen
  • Du blir snabbt allvarligt anfådd
  • Det piper och/eller väser om din andedräkt
Som i så många andra fall med symtom går det aldrig med säkerhet att det är just lungcancer som du har drabbats av. Det finns även andra sjukdomar med liknande symtom (till exempel KOL) så det viktigaste är att om du känner igen dig i en eller flera symtom kontakta sjukvården och på så vis få hjälp tidigt. Det finns olika typer av behandlingar för lungcancer och det bästa är att du går in och läser vår artikel ”Allt om lungcancer” där du får svar på de flesta frågorna. Och åter igen – det är bara fördelar med att sluta röka!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s