Fredagsinspiration: Frukost, tävlingsvinnarna & recept på småfrallor

Frukosten sägs vara dagens viktigaste måltid. Det är något som såväl tränare, dietister, sjukvård, hälsovårdsmyndigheter och allmänheten kan skriva under på. Men vad är det som gör frukost så viktigt? Och vad kommer ordet frukost egentligen ifrån?

Din frukost ska hjälpa dig starta dagen – fylla dig med energi och följa dig åtminstone fram till lunch. Din kropp behöver näring för att fungera och såväl psykiskt som fysiskt hjälper frukosten dig att kicka igång dagen. Olika undersökningar har visat att frukost påverkar såväl dig som försöker gå ner i vikt som den som behöver koncentrera sig, att såväl mage och tarm som huvudknoppen mår bättre om du får frukost i dig. Vilken typ av frukost just du ska äta varierar – är du osäker finns det många dietister och personliga tränare som kan hjälpa dig i rätt riktning. Det handlar mycket om hur du hanterar den näring du får i dig och vad du gör av denna under dagen. Tränar du på morgonen eller har ett fysiskt krävande jobb kan du behöva en typ av frukost, har du ett stillasittande jobb kan det vara bra att äta en annan sorts frukost. Men framför allt, ät en frukost som du tycker är riktigt god (och, för många, inte alltför tidskrävande att fixa till)!

Ordet ”frukost” är ett gammalt svenskt ord. I fornssvenskan användes ordet ”frukoster” som precis som många andra ord kom från tyskan och ordet ”vrokost”. Vro betyder tidigt och kost betyder måltid = en tidig måltid. Frukost har inte alltid inneburit detsamma som i dag, tidigare betydde frukost en måltid man åt på förmiddagen eller till och med mitt på dagen. Riktigt långt tillbaka åt man frukost efter sitt första arbetspass, sedan kom det att bli senare på dagen och nu är det tillbaka till att vi äter frukost tidigt innan vi börjar jobba. I Danmark använder man fortfarande ordet frokost vilket på danska faktiskt betyder lunch! Där heter vår frukost morgenmad (morgonmat).

Visste du att det i år är 50 år sedan Audrey Hepburn steg ur taxin framför Tiffany’s i New York iklädd en svart klänning från modehuset Givenchy och med ett wienerbröd i en brun papperspåse. En film som på många sätt kom att bli en stilikon. Men tvärtemot vad man kan tro så  kan du inte äta frukost på Tiffany’s – men du får säkert äta en god macka utanför! 

I måndags avslutades tävlingen Facebook 600 och här hittar du vinnarna’s mumsiga frukosttips! Det händer alltid olika saker på http://www.doktorn.com och det lönar sig att hålla koll på hemsidan, Facebook och här i bloggen (vinnarna i tävlingen vann boken ”LCHF för kvinnor” eller en årsprenumeration på Tidningen DOKTORN).

Vi önskar våra bloggläsande vänner och de som ni känner en härlig helg, nu blir det veckans recept som så passande är på temat ”frukost”!

Ps! Missa inte veckans krönika från Mia Olsson: ”Våga för att vinna!” som du kan läsa här. Ds!

Källa: Wikipedia

Frukostfrallor med kalkon

Kan man äta smörgås till frukost och ända äta enligt LCHF?
Ja det går men resultatet blir då ett helt mjölfritt bröd med mycket smör och pålägg på. Birgitta Höglund delar här med sig av receptet på ett underbart mandelbröd.

Ingredienser
12 små frallor

  • 1 ½ dl mald mandel eller mandelmjöl
  • 2 msk seasamfrön
  • 2 msk fiberhusk
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 2 ägg
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 msk smält kokosfett

Gör såhär

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mandelmjöl med sesamfrön, fiberhusk, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt sedan…Klicka här för hela receptet på www.doktorn.com 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.