Urk! Nu är vinterkräksjukan snart här

Det är nu det börjar. Från november ändra fram till april riskerar flera svenskar att drabbas av den mycket otrevliga åkomman som vi kallar för vinterkräksjukan.

Bakom vinterkräksjukan ligger noroviruset, en liten rackare som sprider sig lätt. Och det är inga stora mängder av noroviruset som behövs, det räcker med att man får i sig små partiklar för att drabbas. Varje år drabbar detta tusentals svenskar och förutom att orsaka obehag så påverkar det även samhällsekonomin med sjukskrivningar och allt som det innebär.

Det rapporteras att några av de första utbrotten i år skett i förskolor och tidigare i veckan rapporterade P4 Göteborg om just stora fritidsgrupper. Här berättar vi mer om riskerna att större barngrupper bidrar till spridning av smittsamma sjukdomar. I år tror man att vinterkräksjukan kommer att slå värre än tidigare – vilken tur att det finns några tips på hur man kan förebygga vinterkräksjukan …

Ps! Och du, känner du dig frisk? Stanna ändå hemma 48 timmar från jobbet – allt enligt rekommendationer från Smittskyddsinstitutet Ds!

Tips för att undvika vinterkräksjuka

• Det går att undvika vinterkräksjukan genom att hålla god hand- och livsmedelshygien (Läs mer om god handhygien i blogginlägget ”Vet du hur du tvättar dina händer”)
• Tvätta händerna noga, före måltider och efter toalettbesök
• Använd flytande tvål och pappershandduk på skolor, förskolor, arbetsplatser och offentliga miljöer
• Undvik att äta av bufféer där många rör vid maten
• Undvik magsjuka personer.

Hämtat från artikeln ”Vinterkräksjuka” på http://www.doktorn.com

Ps! God handhygien påverkar även människor i krisdrabbade områden i världen, där kan du göra skillnad. Genom att skänka en slant till hjälporganisationer kan du få fram rent vatten som kan användas till matlagning, till att ge boskap vatten och framförallt, drickas och tvätta händerna i. Det minskar smittspridning och gör att fler får i sig rent vatten = vätska. Ditt bidrag gör skillnad. Här hittar du vår kampanj ”Flera kan göra mera – din hjälp behövs!” där vi har listat ett antal hjälporganisationer som behöver just ditt bidrag. Ds!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s