Fredagsinspiration: Choklad mot stroke & recept på smarrig sallad

Choklad är något som människan har älskat i många år, och ibland poppar det upp fakta som stärker att choklad faktiskt även är nyttigt för hälsan på olika vis. Den senaste forskningen rör till exempel att choklad skulle kunna vara bra mot stroke.

Det är forskare vid Enheten för nutritionsepidemiologi vid Karolinska institutet som har studerat 33 000 medelålders och äldre kvinnor och i resultatet sett att kvinnor som regelbundet åt måttliga mängder choklad drabbades av stroke i mindre utsträckning än kvinnor som sällan åt eller inte åt någon choklad alls. 

– Ju högre dos choklad, desto lägre verkade risken för stroke att vara. För den femtedel av kvinnorna som åt mest choklad var risken för stroke sänkt med cirka 20 procent. I den gruppen åt kvinnorna i medeltal 66 gram choklad per vecka, säger Susanna Larsson till Uppsala Nya Tidning.

I studien skilde man inte på mörk och ljus choklad men antog att det var mest ljus choklad som kvinnorna åt. 90 procent av chokladen som vi äter i Sverige är ljus choklad men om man vill undvika för mycket socker och kalorier är det bättre med mörk choklad. Vi har tidigare  skrivit om chokladen Xocai som sägs vara än mer nyttig och kanske till och med kunna bidra till viktminskning. Samtidigt är det som med all konsumtion, det handlar om måttfullhet. Det gäller att inte äta för mycket av det goda – då kan man njuta oftare och längre! 

Med det sagt så presenterar vi veckans recept…

Ps! Imorgon, lördag är det inte bara Global Handwashing Day som du kunde läsa om i förra blogginlägget utan även Breast Health Day, en dag som har till syfte att uppmärksamma bröstcancer och att uppmuntra en hälsosam livsstil till exempel genom att hålla koll på sina bröst. Du kan uppmärksamma dagen genom att klä dig i något rosa och lägga upp en bild på  Cancerfondens facebooksida. Det är för att uppmärksamma Breast Health Day som veckans Fredagsinspirationsinlägg är rosa! Vill du veta mer om bröstcancer? Läs vår artikel ”Allt om bröstcancer”. Ds! 

Smarrig sallad

En sallad är rätt alla tider på året då man vill ha en god, nyttig och smakrik enklare rätt som många gånger går snabbt att laga till.

Ett både nyttigt och gott sätt att få salladen mer matig är att använda avokado. Var noga med att avokadon är färdig att äta när du köper den. Den ska vara mörk i skalet, nästa svart och lite mjuk. Undvik de gröna avokadorna då de kan ta många dagar innan de är ätbara. Undvik också de som känns mycket mjuka, nästan lite degiga, då de oftast är bruna inuti.

Ingredienser
4 portioner

  • 500 gram kräftstjärta
  • 2 gurkor
  • 2 avokadofrukter
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk hackad dill
  • 2 dl crème fraîche
  • prästost, mängd efter smak
  • 100 gram blandsallad
  • salt och peppar

Lägg kräftstjärtarna i en skål. Skala och kärna ur gurkorna. Skär sedan gurkorna i stavar och därefter i…Klicka här för hela receptet på www.doktorn.com  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.