Socialstyrelsen rekommenderar riskgrupper att influensavaccinera sig

En och en halv miljon svenskar löper varje år en ökad risk att bli allvarligt sjuka om de skulle få influensa. Socialstyrelsen gick i veckan ut med ett pressmeddelande med information till patienter som tillhör olika riskgrupper att gå och vaccinera sig.

I går (10 oktober) satte landstinget igång sina årliga vaccinationer mot influensan. Socialstyrelsen informerar att alla vaccinationer är frivilliga men tillhör man någon av nedanstående riskgrupp så bör man vaccinera sig:

 • Alla personer över 65 års ålder
 • Personer oavsett ålder, med:
  • kronisk hjärt- eller lungsjukdom
  • svårbehandlad diabetes mellitus
  • nedsatt infektionsförsvar (av sjukdom eller behandling)
  • kronisk lever- eller njursvikt
  • extrem fetma (BMI över 40) eller någon neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen
  • barn med funktionshinder
  • gravida (som inte vaccinerades mot svininfluensan A(H1N1) under 2009 eller 2010.

Personer i riskgrupper klarar av influensan sämre än en ung frisk och inte gravid person. Deras influensasymptom kan leda till ett sämre allmäntillstånd, få lunginflammation, en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom som kan kräva längre sjukhusvård.

För att undvika att man blir sjuk så är vaccinationen den viktigaste förebyggande åtgärden men annars så är god handhygien någonting att tänka på, framför allt när man är i miljöer där det vistas många människor. Men bara för att man har vaccinerat sig så ska man vara medveten om att det inte är alla som får ett totalt skydd av vaccinet – men att förloppet blir kortare och mildare. Vill du veta mer om hur du förebygger förkylningar kan du läsa vår artikelserie ”Prosit! Hur du undviker förkylning och vad du gör om du blivit förkyld”.

Man måste vaccinera sig årligen då vaccinet bara håller i sig i ett år, detta trots att det inte har skett några större förändringar från tidigare år. Svininfluensan A(H1N1) som orsakade pandemin för två år sedan finns fortfarande kvar i världen. Den ingår nu i årets vaccin tillsammans med influensa B-virus och ett influensa A(H3N2)-virus. Många svenskar har redan ett bra försvar mot svininfluensan då många vaccinerades samt att man även blev smittad. Socialstyrelsen anser därmed att risken att smittas i Sverige är liten. Men blir man smittad och tillhör någon av ovanstående riskgrupper kan det få allvarliga konsekvenser. Därför är det viktigt att alla som är i riskgruppen, att de går och vaccinerar sig.

Källa: Gemensamt pressmeddelande från Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet. Hela pressmeddelandet går att läsa på Socialstyrelsens hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.