Fredagsinspiration: DOKTORN.com möter Deepak Chopra & vi bjuder på ett välsmakande recept

Att vi kan vi påverka våra egna tankar och vårt eget tempo det är läkaren och författaren Deepak Chopra övertygad om.

Yoga har blivit alltmer populärt och de flesta gymkedjor erbjuder i dag även yogaklasser. Klasser som alltid är mycket omtyckta och välbesökta. Tidningen DOKTORN’s chefredaktör Pernilla Bloom fick träffa den för många välbekanta profilen Deepak Chopra under en workshop.

Bland annat berättar han att ”den reflekterande processen är mycket viktig för vår hälsa och gör det lättare för oss att hitta vår personliga identitet”. Helt enkelt att det är av stor betydelse att man stannar upp, tänker efter och reflekterar, något som är högaktuellt i ett samhälle där allting rör sig framåt. Man skickar ett mejl, ett sms, man uppdaterar sin blogg, sina sociala medier – men att stanna upp blir alltmer sällan. Allting rör sig och det rör sig framåt. Då är det viktigt att ge sig själv tid till eftertanke och reflektion.

Ett tips från oss på redaktionen är att ta sig ut i skogen nu när hösten gör så att alla löven bildar en färgexplosion. Om vi ska prata avslappning tänker du kanske att du ska lämna all elektronik och alla prylar hemma. Vi hade kunnat  rekommendera det, men tycker samtidigt att det kan vara bra att ha mobiltelefon med sig om olyckan skulle vara framme. Vad du däremot kan göra är att stänga av den när du är ute i skogen – så stänger du av allt yttre och bara tar in skogen och ljuden där. Visste du till exempel att forskning visar att lövskog kan motverka stress? Men det finns även de som tycker att det mest avslappnande är att sitta mitt i smeten och se på folk, och det går ju bra det med, då kanske någon skön musik i lurarna är det bästa!

Apropå meditation, här är några av de saker som man säger händer i kroppen när du mediterar:

  • Minskad andnings- och pulsfrekvens
  • Minskad syreförbrukning
  • Minskad ämnesomsättningshastighet

Nu blir det fredagsrecept…

Knaperstekt regnbåge
med äppelremoulad


Får man äta en regnbågsforell blir man en lycklig man. Finare fisk finns bara inte.

Här är en enkel och snabblagad rätt som passar de flesta munnar och smaklökar.

Ingredienser

4 portioner

 •  800 g regnbågsfilé
 • salt och nymald svartpeppar

Äppelremoulad

 • 1 äpple
 • lite pressad citron
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 msk riven pepparrot
 • 1 msk hackad dill
 • 2 msk majonnäs
 • 1 dl crème fraiche
 • salt och nymald
 • vitpeppar

Gör såhär

Skär fisken i portionsbitar tvärsöver. Salta och peppra och stek… Klicka här för hela receptet på www.doktorn.com


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.