Kommer Systembolagets nya idé med hemförsäljning att öka alkoholismen i Sverige?

När du åker utomlands kan man på nästan vilken semesterort som helst köpa alkohol, allt från större matbutiker till kiosken på hörnet och man kan allt som oftast handla öl, vin och övrig alkohol dygnet runt. Dessutom kan nästan vilken tonåring som helst handla detta utan att någon frågar hur gammal du är.

Hemma i Sverige, på Systembolaget har öppettiderna varit begränsade till dagtid och granskning av ålder och legitimation huvudsaklig för att minderåriga inte ska få tillgång till alkoholhaltiga drycker. På Systembolagets hemsida kan man läsa att deras uppdrag baserar sig på omsorgen om folkhälsan, där visionen är att skapa ett samhälle där alkoholdrycker njuts med omsorg om hälsan så att ingen tar skada. Dessutom vill Systembolaget bidra med kunskap, både när det gäller mat och dryck och alkoholens påverkan på hälsan.

 Systembolaget undersöker nu möjligheterna med att låta sina kunder kunna beställa varor via deras hemsida och få sin beställning hemlevererade vid dörren (till en extra kostnad) och till Ekot säger Systembolagets vd Magdalena Gerger att det går ihop med Systembolagets uppdrag.

– ”Pressas att möta den handel som redan pågår” och syftar på att de ska sköta all detaljhandel med alkohol i hela landet (enligt alkohollagen)

Att Systembolaget pressas av den konkurrens som redan finns, av de personer om har privat vinstintresse.  Tanken med att kunna beställa drycker hemifrån öppnar upp för beställning av hela bolagets sortiment, vilket visserligen gynnar landsbygden, men det är dock inte alla som uppskattar den eventuellt kommande förändringen.

Nykterhetsrörelsen IOGT-NTO säger genom förbundsordförande Anna Carlstedt, att ”det som oroar oss är att det blir en ytterligare kanal och att tillgängligheten av alkohol därmed ökar.

Socialutskottets vice ordförande, Lena Hallengren är även hon kritisk till det nya upplägget av försäljning med hemleveranser:

– För mig är det angeläget att vi inte utökar öppettiderna eller försvårar ålderskontroller så att vi åstadkommer ett ökat drickande och en ökad langning till minderåriga. Vi vet att ökad tillgänglighet leder till ökad konsumtion.

Det är inte första gången som det debatteras vilt kring alkoholförsäljning i Sverige. Förlängda öppettider och öppet på lördagar har tidigare varit på tapeten. Norge har haft hemförsäljning under närmare tio år, vilket man också behöver ha med i riskberäkningen. I sociala medier nämns bland annat att ökad tillgänglighet för alkohol skapar fler familjetragedier m.m.

Hur det slutligen kommer att gå med hemförsäljningen återstår dock att se, en lång process fram till ett framtida beslut.

Rekommenderade artiklar:
Vi på Doktorn.com vill gärna att ni ser filmen om Alkohol och hur alkoholen påverkar oss människor. Dessutom har vi sedan tidigare skrivit en intressant serie om tre delar gällande alkohol och människan. Per Holknekt, modeskaparen bakom företaget Odd Molly berättar i den här artikeln om sin förälskelse till alkoholen och hans väg tillbaka till ett nyktert liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.