Klamydiamåndagen – testa dig så att du inte är drabbad

Könssjukdomar på DOKTORN.com

Klamydia är en av de vanligaste och snabbast spridande könssjukdomarna bland ungdomar. Under 2009 smittades över 37 000 svenskar, vilket resulterar i att i Sverige får fyra personer i timmen klamydia. Sjukdomen är en bakterie som kan smitta vid alla typer av sexuella relationer där man inte haft skydd i form av kondom. För dig som vill veta mer om klamydia och andra könssjukdomar kan vi tipsa om den här artikeln.

Vanliga symtom som uppkommer är att kvinnor får ökade flytningar, ont vid samlag samt när man kissar. Män kan få värk i pungen, få flytningar och även de ont när de kissar. I de flesta fall får man inga symtom alls, vilket är lite lurigt för om man inte behandlar klamydia i tid finns det stor risk för kvinnan att drabbas av äggledarinflammation och mannen kan få bitestikelinflammation vilket kan leda till sterilitet.

Under måndagen den 12 september så kan man söka vård enklare och gratis genom klamydiamåndagen, den 12 september. Nationella Hivrådet samarbetar med landsting & regioner för att få ungdomar att besöka sin närmaste vårdmottagning för att testa sig mot klamydia. Deras huvudsakliga syfte är att uppmärksamma infektionen, underlätta och uppmuntra till provtagning. Därför har man idag, den 12 september öppnat upp för drop-in för ungdomar att testa sig gratis mot klamydia för att upptäcka sjukdomen i tid och för att kunna sätta in gratis behandling i tid.

Om man har blivit smittad och man upptäcker detta vid ett test så behandlas man med antibiotika. Själva testet görs genom ett enkelt urinprov (Viktigt att veta är att man inte får kissa inom två timmar innan själva besöket). För att läsa mer om klamydiamåndagen och var din närmaste vårdmottagning finns så klicka er vidare här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.