”Det är okej att känna”

”Det är okej att känna” ett citat från en onkologsköterska* och som lyfts fram av organisationen Ung Cancer. Ett citat som bygger på vikten att inte bara våga prata om sina känslor utan även stå för det man upplever i livet, såväl i mot- som framgång. Citatet har även givit upphov  till en ny, inspirerande kortfilm.

Ung Cancer är en organisation för personer mellan 16 och 30 år och som har drabbats av någon form av cancer. För Ung Cancer handlar sjukdomen om så mycket mer än bara kliniska behandlingar och forskning utan även att hela livet, även om man drabbats av sjukdom, ska kunna vara så ljust som möjligt.

Att få ett cancerbesked är för de allra flesta en traumatisk upplevelse, även för de runt omkring den drabbade. Stämpeln ”cancer” kan göra att gamla vänner drar sig undan eller att ingen vågar fråga eller prata om det onämnbara. I en ny film som du kan se längre ner i det här i blogginlägget kan man höra 12 canceröverlevare på ett personligt och gripande sätt förklara att ”det är okej att känna”. Man får vara ledsen, man får vara glad, man får vara arg.

Vi tycker det är viktigt att lyfta fram duktiga och engagerade patientorganisationer som vågar ta nya grepp. Precis som att vi tror på att kunskap är trygghet genom hela livet, så är en förutsättning för kunskap att man frågar, berättar, vågar prata om det.

I den här artikelserien som vi publicerade för en tid sen kan du läsa mer om cancer och tidigare i våras recenserade vi Humlan Miltons gripande bok ”En ängel till låns” – om sonen Calle och hans kamp mot cancern, en kamp som Calle till slut förlorade. En bok som visar alla sidor i familjens liv och kan inspirera och få andra att förstå hur det är att leva med cancer sin närhet.

Det finns fortfarande mycket forskning kvar att göra på området cancer, och om du har möjlighet så skänk gärna en donation till någon av de organisationer som finns. Det är även viktigt att som anhörig, vän eller kollega till någon som drabbas av cancer inte ta avstånd. Och att du som drabbas av cancer vågar och orkar stå för vem du är, bortom sjukdomen. Inga känslor är tabu!

*Onkologavdelning behandlar och utreder cancer- och tumörsjukdomar

Från Youtube.com: ”Det är okej att känna” är en kampanj skapad av organisationen Ung Cancer. Kampanjen består av en serie om fem kortfilmer med syfte att lyfta fram diskussionen kring de tabubelagda ämnena cancer och sorg. Citatet ”Det är okej att känna” kommer från en onkologsköterska som förstod vikten av att ta tag i sina känslor direkt när man känner dom och inte trycka undan dom på grund av att det i samhället inte är socialt accepterat.

Denna film blev möjlig tack vare 12 modiga, starka o ärliga canceröverlevare. All kärlek till er!

Artist & låt: the Glass Child – I will lead you home
Foto: Emil Sergel
Regi: Maria Strengell
Make up: Sara Granberg Johansson
Ljus: Magnus Egger

www.ungcancer.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.