Låt bli tobaken!

Att tobak, i olika former, inte är bra för hälsan är inget nytt. Nu har vi lagt in tre nya artiklar där två pekar tydligt åt att tobak är direkt farligt för din hälsa.

Men det är kanske en av dessa som är mer oroande än de övriga och det är att rökning sakta ökar bland ungdomar. Från att tidigare ha varit på nedgång kan man nu i hela landet se en ökning och i en ny rapport, som du kan läsa mer om här, visar det sig att det inte alls är som hos vuxna, att låginkomsttagare röker mer, utan att det snarare är ungdomar från välbärgade familjer som röker och börjar röka.

Det är en intressant rapport som tydligt markerar att det bästa förebyggande arbetet görs genom samverkan från familj, skola och samhället. Vi kan bara hålla med! Vill du sluta röka? Ställ en fråga till vår expert så hjälper han dig på vägen.

Ibland pratar man om att snus är mildare än rökning, något som kanske kan stämma om man ser det i stora drag. Med det inte sagt att det är riskfritt att snusa, bland annat verkar det som att man kan se att hjärtsvikt är betydligt vanligare hos snusare än hos icke-snusare.

Sedan finns det såklart en hel del myter kring tobak, en ivrigt förekommande myt är att man dels går upp genom att sluta röka men även att man kan minska i vikt genom att röka. Detta visar sig nu förmodligen inte alls stämma utan det är snarare så att om du röker löper du en större risk att öka midjemåttet.

Du är en vinnare!

Rökning är den vanligaste orsaken till ohälsa. Om du lyckas sluta kan du räkna med att…

• Blir piggare
• Minskar risken för rynkor
• Bättre immunförsvar
• Minskad risk för lungcancer
• Minskad risk för ryggbesvär
• Ökad erektionsförmåga
• Maten smakar mer och blommor doftar godare
• Sparar 18 000 kr per år

Hämtat från artikeln ”Nu slutar du röka

2 reaktioner på ”Låt bli tobaken!

  1. Slutade röka i november ifjol efter att ha rökt 2 askar om dagen i 42 år! Fick en sk. ”tia”, dvs en liten blodpropp och kontroll visade att jag hade åderförkalkning och ett kärl upp till hjärnan var helt igentäppt och icke operabelt. Bästa medicinen var enligt läkaren att sluta röka. Fick receptbelagd medicin och den samt min egen starka vilja gjorde att jag lyckades. Har inte tagit ett bloss efter det, hoppas många gör som jag, det är inte omöjligt. Jag gick upp i vikt fem kilo och de har jag nu kämpat bort

  2. Mia

    Klokt och informativt inlägg som jag skulle vilja att flera läste och förstår att vi alla har ansvar för vårt mående..Och all slags missbruk är ett jobb att ta sig ifrån. Men med rätt verktyg är det möjligt. Trevligt inslägg av Paula. Grattis till både rök och vikt förlust..

    Önskar er alla en toppen dag/Mia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.