Rekordmånga fall av TBE

Antalet människor i Sverige som smittas av TBE ökar och Sveriges Radios Ekot rapporterade idag att det i år väntas bli rekordmånga fall av TBE i vårt avlånga land.

Anledningarna till ökningen är relaterat till det finns ett större antal fästingar på fler geografiska platser runt om i landet. I kombination med fint väder då många väljer att vara ute bidrar det till att vi i större utsträckning drabbas av TBE. Enligt Sveriges Radios Ekot har dubbelt så många fall av TBE anmälts under augusti i år jämfört med föregående år.

I en nyligen publicerad studie som vi skriver om här visade det sig att var fjärde barn som sökte sig till akuten på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Huddinge med neurologiska symtom hade blivit fästingbiten. Med neurologiska symtom menar man exempelvis symtom som yrsel, huvudvärk och trötthet. Resultaten visade alltså att var fjärde barn hade TBE eller borrelia. Borrelia behandlas med antibiotika medan TBE inte kan botas men brukar försvinna av sig självt. Däremot kan man vaccinera sig mot TBE. Läs mer om den nya studien här

Det bästa man kan göra är att hålla uppsikt över sin och anhörigas kroppar så man ser om man har fått fästingar. Med tanke på den ökande spridningen av fästingar kan det även vara klokt att fundera på om man bör vaccinera sig. I år tog det på många håll i landet slut på fästingvaccin då trycket på att vaccinera sig stundtals har varit mycket högt. Här är kort liten film om fästingen – väl värd att kika på, och vill du veta mer om fästingar rekommenderar vi den här artikeln om fästingar, TBE och Borrelia!

Film om fästingar:

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.