Fredagsinspiration: Yogaövningar & god filégryta

Strålande sol den här helgen ”lovar” meteorologerna oss. Det är bara att hålla tummarna för att det kommer att stämma. 

Vi har under veckan skickat ut priserna till vinnarna i Stora sommartävlingen och det är superkul att så många ville vara med och tävla. Följ oss i både bloggen, på Facebook och såklart på hemsidan under hösten då det kommer hända mycket mer spännande saker! Inför den här helgen tänkte vi på redaktionen att ni skulle få lite yoga-övningar att inspireras av. Övningarna är hämtade ur boken  ”Ryggyoga – Skonsam träning för en starkare rygg” av Eleonora Ramsby Herrera och Linus Johansson och ges ut av ICA bokförlag. Har ni testat yoga någon gång? Det är nästa veckas fråga på http://www.doktorn.com Glöm inte att gå in och svara näst vecka!

Vi bjuder också på veckans recept som är en riktigt god filégryta. När du lagat något av våra recept får du gärna kommentera om du har ändrat något så receptet fick en lite personlig touch! Vi är nyfikna på vad ni, våra besökare, hittar på. Här följer några av yoga-övningarna och längre ner, receptet.

Ha en riktigt skön helg önskar vi på redaktionen – så ses vi på måndag!

Skräddarstretch
Sitt i skräddarställning, sätt händerna på golvet framför dig och kom över med överkroppen. Låt armarna sträckas igenom och ligga avslappnade på golvet. Man sträcker ut några av de största och mest spända musklerna i kroppen. Det gäller att ha tålamod och man kommer längre och längre ner efter några gånger. Håll positionen under 3-5 långsamma andetag, rulla upp kota för kota, mjukt och försiktigt upp till sittande. Repetera 3-5 gånger.

Övningen ger avlastning åt ländryggen och sträcker ut spända muskler i ryggen.

Båten
Hemligheten bakom denna rörelse är att aktivera magmusklerna. Ta det lugnt och känn hur du går igenom varje stadium och bygger upp styrka längs vägen, steg för steg.

Utgå från skräddarställningen, böj in knäna mot bröstet och håll om dem med händerna. Hitta sittbenet och känn lyftet i magen och längden i ryggen. Kom långsamt över och balansera på sittbenen med fötterna i luften. Försök att få smalbenen så parallella med golvet som möjligt. Om det känns ok släpp taget om benen och fortsätt med att sträcka ut armarna rakt fram. Behåll en jämn och stadig andning, tryck benen mot varandra och håll dem aktiva. Behåll positionen under 3-5 andetag. Kom därefter tillbaka till sittande. Repetera 3-5 gånger.

Övningen stärker magmusklerna vilket ger ökad möjlighet till kontroll av ländryggen.

Här kan du se alla fem övningarna 

Filégryta 

med kronärtskockor

Rara små skockor i timjansdoftande gryta som passar framåt höstkanten.

Gör så här

4 port
600 g fläskfilé
3 vitlöksklyftor
2 tsk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl minifraiche
2 msk konc kalvfond
1 tsk timjan
2 msk hackad persilja
1 tsk soja
1 burk kronärtskockshjärtan, 400 g

Gör så här

Skär köttet i tjocka skivor, cirka 2 centimeter. Skala och hacka vitlöken. Bryn köttet… Klicka här för hela receptet på www.doktorn.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.