En lusig historia

Skol- och förskolestart. Barn och ungdomar som vistas på samma plats igen, efter sommarens alla upplevelser. Då trivs vår (o)vän lusen  som bäst!

En lus är en olustig figur som kan bli två till tre millimeter lång och som lever av vårt blod. Det handlar alltså tvärtemot vad man kan tro från gamla filmer inte om att man på något sätt är smutsig eller fattig om man har löss även om den bilden har gjort att många än idag tycker att löss är pinsamt. Lusenhåller sig till ditt hår och din hårbotten och rantar inte runt på resten av kroppen.

Den smittar inte genom något virus eller genom någon bakterie utan den klättrar helt enkelt runt sakta men säkert och över till olika personer. Detta är anledningen till att främst familjer eller människor som är nära varandra drabbas samtidigt – lusen håller sig till ”kända kvarter” och kan bo i exempelvis din kam.

Just det att lusen sprider sig i vissa grupper, en skolklass, en familj eller en dagisgrupp gör att det är viktigt att direkt nämna att man har upptäckt löss på sig eller någon i sin familj för att andra ska kunna behandla sig samtidigt. För om person A med familj behandlar sig och sedan återvänder till sina kompisar som fortfarande har löss så kan lössen hoppa tillbaka till person A. Med andra ord, bra om du och de du är nära behandlar er under samma tillfälle för att med säkerhet bli av med den otrevliga lusen/lössen.

Här kan du läsa mer om hur lössen fungerar, hur du upptäcker löss och få tips på olika behandlingar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.