Inte kul med ont i magen

Vad ska du äta? När ska du äta? Hur ska du äta? Vad äter du? Frågorna är många, men det får de också vara för det handlar om hur vi ger oss själva energi och hur vi behandlar vår mage.  Vi ger några konkreta råd här i bloggen + lite lästips!

Många av oss har väl haft ont i magen någon gång, av olika anledningar. Det finns medicinska orsaker till att vi får gå med magont, men även andra, allmänna orsaker som stress och dåliga matvanor. Några tips på vägen mot att vara snäll med din mage…

  • Ät regelbundet. Försök, om det går, att äta på regelbundna tider. Frukost, lunch, middag och några mellanmål. För dig som till exempel jobbar skift är det ännu viktigare att du tänker på vilka tider du äter. Att äta med 3-4 timmars mellanrum är bra för då håller magen igång och slipper arbeta på ”tomgång”.

     

  • Ät sakta och i lugn och ro. Läs en tidning, prata med arbetskamraterna, sitt ute i solen om vädret tillåter – framför allt, ta lunchpaus. Hur stressigt du än har kan de där 15-60 minuterna lunch vara avgörande för hur din mage mår. Stress försämrar matspjälkningen och gör den mindre effektiv!

     

  • Tänk på hur du äter. För magen handlar det om att kunna hantera det som vi stoppar i oss – bland annat kan det vara bra att äta mindre portioner så magen i lugn och ro kan ta hand om det vi äter. Tugga maten ordentligt – det är inte bara bra för magen utan bidrar även till ett lugnare tempo när vi äter. Blanda de stora måltiderna med mindre där man äter en frukt, en yoghurt eller macka.

Det finns massa andra tips och råd för den som har jobbigt med magen, du kan få hjälp från specialprodukter som probiotika (vill du veta mer om probiotika kan vi rekommendera den här artikeln ), tänka på vilka fibrer man äter, undvika vissa typer av mat om man drabbats av halsbränna och så vidare, för att nämna några tips/råd. Om du kikar under Mage & Tarm på hemsidan hittar du mer, ursäkta språket, matnyttig läsning, om det här ämnet. En viktig grej att komma ihåg när det gäller magen är att inte ”övertänka” allt kring mat. Den hets och det debattklimat som har varit kring kost, dieter och hälsofarliga matvaror kan i sig skapa en stress. Gå tillbaka till dig själv och utgå från vad du vill, hur du mår och hur du vill må så kan det bli bra!

Tag hand om din mage – den ska räcka livet ut! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s