Kan vi bestämma våra egna minnen?

Redan för en herrans massa år sedan väckte Sigmund Freud* debatt om det medvetna jaget och, inte minst, det undermedvetna och om vi kan styra våra minnesbilder.

Såhär hundra år senare har ett psykologiforskaren Gerd Thomas Waldhauser aktualiserat dessa tankegångar genom att presentera ny forskning som ska bevisa att ja, vi kan faktiskt kontrollera våra minnen. Och inte nog med det, genom så kallade EEG**-mätningar kunnat se ganska exakt när vår hjärna arbetar för att glömma ett minne.

Vi har varit i rymden, vi har besökt nästan de djupaste havsdjup som finns på planeten – men vår hjärna är och förblir ett mysterium. Vad får oss att mentalt förbereda oss på att lyfta en full mjölkförpackning bara för att nästan få den att flyga all världens väg för att den var tom. Vi förväntade ju oss att den var tung?! Hur fungerar våra minnesbilder i samband med doft? Särskilda dofter och ljud för oss tillbaka till inte bara platser utan personer och tillfällen.

Kan vi förtrycka ett minne? Kan vi aktivt arbeta för att kontrollera våra egna minnesbilder? Det är frågan som Gerd Thomas Waldhauser har ställt sig i sin avhandling ”Behavioral and Electrophysiological Correlates in Episodic Memory” och som du kan läsa mer om i den här artikeln

*Freud [svenskt uttal frɔjd; tyskt uttal frɔyt], Sigmund, född 6 maj 1856, död 23 september 1939, österrikisk läkare och författare, psykoanalysens grundare (källa: NE.se)

**EEG, ele´ktroencefalografi, metod att registrera den elektriska aktiviteten i hjärnans, främst hjärnbarkens nervceller. Metoden utvecklades på 1920-talet av den tyske psykiatern Hans Berger (1873–1941), som med stränggalvanometrar registrerade svaga växelströmmar mellan elektroder placerade på hjässan (källa: NE.se)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.