Barn, mobiltelefonstrålning och cancerrisker

Det är väl mer en regel än ett undantag att åsikter går isär och nu diskuterar man åter frågan – är strålning från mobiltelefoner farligt?

Det var i början av juni i år som Världshälsoorganisationen WHO gick ut med att de ansåg mobiltelefoner vara en möjlig risk för hjärntumörer. Vi skrev själva om det i det här blogginlägget där vi redan då konstaterade att debatten om det verkligen är farligt med mobiltelefonstrålning var i full gång, men att det fanns vissa rekommendationer om hur du använder dig av din mobiltelefon.

Tidigare koncentrerade man studierna till vuxna men nu har man även gjort en studie där barn och ungdomar ingick. Många yngre har idag mobiltelefon och för den aktuella studien svarade barn och ungdomar i åldern 7-19 år på frågor om sitt mobiltelefonanvändande. Man jämförde mobilvanor hos 352 barn som hade drabbats av hjärntumör med en grupp på 646 friska barn. Barnen var bosatta i Danmar, Norge, Sverige och Schweiz.

Man tyckte att man borde se en ökning av cancer i de här åldrarna eftersom mobilanvändandet i just den åldersgruppen har ökat lavinartat de senaste 20 åren. Så var dock inte fallet. Inget som man kunde se i studierna gjorde gällande att barn och ungdomar löpte högre risk att drabbas av cancer bara för att de hade använt mobiltelefon.

Sammanfattningsvis kvarstår alltså det tidigare konstaterande från WHO och myndigheterna, använd mobiltelefonen med förnuft och gärna med headset –man kan dock inte med säkerhet säga att riskerna att drabbas av cancer är större för att du använder mobil.

Även om det är praktiskt i viss utsträckning att barn har mobiltelefoner finns det alltid några saker att tänka på:

  • En dyrare mobiltelefon är inte bara dyrare i inköp utan kan även höja rånrisken. Köp en telefon som är lämplig för barn och ungdomar inom en rimlig prisklass.
  • Kontrollera konstnaderna. Antingen med kontantkort eller via ditt telefonbolag som ibland kan erbjuda ett antal nummer som barnen är tillåtna att ringa.
  • Datatrafik! I dag finns det snart inga telefoner som inte går att surfa på, kolla mejl med eller gå in på Facebook. Detta drar datatrafik, så se till att det finns något abonnemang eller kontantkort som passar så att inte kostnaderna rusar iväg.
  • Vare sig du är teknisk eller inte, engagera dig! Be ditt barn visa vad han eller hon gör med mobiltelefonen, hur den fungerar och fråga. Var nyfiken, annars får du aldrig veta.
  • Lär även ditt barn att ibland lägga ifrån sig mobilen och stänga av den. Lika svårt som det är för vuxna idag, lika svårt är det för barn och ungdomar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.