Att vänta är en dygd

Barn- och ungdomsmottagningen i Lerums, Göteborg Foto: http://www.designmedomtanke.se

Vilken betydelse har egentligen väntrum för vår upplevelse av vården?

I Stockholm håller man nu på att bygga Nya Karolinska Sjukhuset i Solna. Det kommer att bli ett toppmodernt sjukhus med allt vad man kan tänka sig inom modern vård.

En miljö som de allra flesta möter när de åker till sin vårdmottagning oavsett om det är ett sjukhus, en vårdcentral eller en husläkare, är väntrummet. Vilken betydelse har väntrummet egentligen för patienter?

Inom alternativhälsan har det länge varit praxis att skapa en lugn och trivsam miljö även i väntrummet. Ibland har forskare hävdat att denna, själva upplevda, känslan av lugn skapar bättre förutsättning för läkandeprocessen.

När det kommer till den allmänna vården har det ibland varit både svårt och opraktiskt att skapa en alltför alternativ miljö. Starka färger, växter eller tygmöbler kan vålla allergiska reaktioner och blir med tiden slitna – särskilt om det är mycket folk i omlopp.

Men skulle man kunna förändra åtminstone lite grann? Kan man tänka sig att små ändringar som färgsättning, ljus och ”en tanke bakom” skulle kunna förbättra känslan när man besöker vården? Företaget Design med omtankearbetar mycket med offentlig miljö och att skapa en både hållbar och designad känsla även inom den offentliga sektorn.

Kontakten med vården är något vi alla möter i våra liv – inom många andra sektorer, som handel och upplevelseindustrin, arbetar man mycket med att förstärka själva känslan för besökaren. Är detta viktigt även inom vården? Det tror vi, vad tror du? Kommentera gärna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.